Chilipepper

Chili (eller chillipepper, eller spansk pepper) er en plante hvis avling kan brukes både som grønnsak og som et sterkt krydder. Navnet kommer fra chilli på det mexikanske nahuatl-språket. Chilien stammer fra Mexico, der man har nydt chilipepper de siste 9000 år.

Ikke pepper

På grunn av den sterke smaken og fordi planten brukes som krydder, omtales chili ofte som chilipepper. Chili er imidlertid ikke en peppervariant. Botanisk hører planten til en helt annen familie enn pepper. Navnet spansk pepper har ikke med Spania, men med det spansktalende Amerika å gjøre.

Capsaicin

Chilifrukten inneholder stoffet capsaicin. Dette stoffet virker voldsomt sterkt på mennesker og andre pattedyr, men ikke på fugler. Capsaicin stimulerer nerver i huden og tungen som normalt reagerer på varme og smerte og hjernen narres til å fornemme det som om man brenner. Ut fra chilifrukten er det utarbeidet en skala for å bedømme en capsaicinbasert smaksstyrke: Scovilleskalaen.

Capsaicin brukes i smerteforskning til å drepe nerveender. Chili har den positive bieffekt at den kan være bakteriedrepende.

I pepperspray til selvforsvar er virkestoffet capsaicin.

Cayenne