Preferanser

HefteDenne læringsstien tar utgangspunkt et heftet "Photoshop - grunnteknikker i digital bildebehandling", utarbeidet av Gunhild Vatn og Lise Stang Lund. Heftet var pensum på Høgskolen i Oslo da jeg tok et årsstudium i design og kommunikasjon i digitale medier. Heftet var laget for Adobe Photoshop© CS3 og CS4. Høsten 2011 er versjoneringen av Adobe Photoshop© 12.1 [CS5.1], og såpass mye er endret sammenliknet med de tidligere versjonene at heftet er uaktuelt. Jeg har beholdt strukturen, strøket teknikker som er faset ut, og skrevet nye prosedyrer. Jeg har beholdt øvingsfilene – som likevel ligger på nettstedet til Lise Stang Lund.

MercurySafari for iPadSafariOperaFirefoxChrome

Nettleserkompabilitet

Jeg har gjort bruk av Adobe Edge© Preview på disse nettsidene, følgelig er all animasjon støttet av Javascript. Jeg har sjekket ut siden på iPad 2 med Mercury© og Safari©, alt fungerer som det skal … Jeg har også testet på Mac; Safari© 5.1, Opera© 11.10, Firefox© 6.0.2 og Google Chrome© 14.0.

msieJeg har ikke testet sidene under andre OS enn Apple Macintosh© OSX 10.6 Snow Leopard™. Hovedgrunnene til det er at jeg ikke har tilgang på andre systemer, og at jeg har laget denne læringsstien først og fremst for mine elever ved Elvebakken vgs, programfag Medier og kommunikasjon – der vi bare jobber på Mac.

Jeg vil anta at det aller meste vises som det skal, både under Windows sine OS og Linux, men eldre versjoner av Microsoft Internet Explorer© støtter av en eller annen grunn ikke png-formatets alpha layers; og viser sort heldekk der andre nettlesere viser gjennomskinnlighet. Og jeg har brukt en hel del PNG 24 med gjennomskinnlighet.

Plattform for utvikling av disse sidene

Photoshop Adobe Photoshop© CS5.1 – selvsagt, både siden læringsstien omhandler denne applikasjonen, og fordi det inngår en masse bildedokumentasjon på sidene.
Dreamweaver

Adobe Dreamweaver© CS5.5 som er min foretrukne applikasjon for web-utvikling. Men 5.5-versjonen kom også visuell støtte for HTML5, CSS3 og paralell visning på ulike skjermer som iPad, iPhone og diverse oppløsninger

Edge Adobe Edge© Preview gir designere muligheten til å erstatte Adobe Flash© -baserte nettsider med javascript/jquery – som igjen støttes av lesebrett og smarttelefoner, noe som ikke er tilfelle med flash-filer som SWF og FLA.
Acrobat Adobe Acrobat© X til scanning og systematisering av heftet til Gunhild Vatn og Lise Stang Lund. Arbeidsflyten videre er at jeg eksporterer alle sidene til bildeformatet TIFF for OCR-lesing …
OmniPage Pro© X for OCR (Optical Character Recognition) -lesing av TIFF-sidene som beskrevet ovenfor. Dette programmet kom bundlet med min gamle Lide 80-scanner, men støttes ikke av min nye. Derfor omveien om Adobe Acrobat© X
Preview Apple Preview© 5.0.3 har en god skjermdump-funksjonalitet (print screen). Spesielt når jeg vil ta bilder av vinduer uten Slagskygge bak (Drop Shadow). Dessuten kan raskt kopiere over i Photoshop
Grab Apple Grab© 1.5 er et rendyrket program for skjermdumper. Men har den ulempen at hvert bilde må lagrespå harddisken før videre bearbeidelse. MEN, det kan ta bilde med selvutløser og kan inkludere ulike musepekere. Det kan ikke Preview eller den innebygde shortcutmetoden med Shift+Alt+Cmd+3 for hele skjermen og Shift+Alt+Cmd+4 for utsnitt.