Prikken over kransekaka

Videoklipp lagt inn på lysbildene gir store muligheter til å lage levende undervisningsopplegg. Det meste av det du trenger finnes kanskje allerede på YouTube. Eller du kanskje vil lage et skjermopptak av noe du vil demonstrere. Til disse øvelsene bør du laste ned følgende:

Videoen tar litt tid så bare sett igang nedlastingen. Hvis du ikke allerede har Perian installert bør du ordne det med en gang – før vi går videre.

Perian

Perian lar QuickTime vise Flash video (FLV), også i Keynote.

Legg inn et videoklipp

Opprett et nytt, tomt lysbilde. Bruk Sett inn > Velg … [Shift + Cmd + V] og sett inn filmen “SchoolsOut.flv” som du har paket ut fra zip-fila ovenfor. Gå til QuickTime-panelet. Her stiller du inn og utpunkt for videoen. Og volum, om det er nødvendig.

Husk at Videoen lageres i Keynote-fila, den også som presentasjoner med video gir ganske store filer. Derfor kan det være en idé å klippe ned videoene på forhånd. Men det går altså greit å bruke inn- og utpunkt i Keynote. Særlig hvis du skal vise flere sekvenser fra samme klippet – det lagres bare en gang.

For å spille klippet til høyre: Klikk på det. For å stoppe, klikk her (!)

Last ned film fra YouTube

Bruk Safari. Når filmen ruller henter du fram “Aktivitet” fra menylinjen > Vindu. Finn fram til YouTube-siden i oversikten og finn den største fila i listevisningen, det er filmen. Dobbeltklikk på den så begynner den å laste ned til nedlastingsfolderen i systemt ditt. Piece of Cake

YouTube

Ta opp film fra skjermen

Hvis du har oppgradert til OS 10.6 (Snowleopard) så har du versjon 10 av QuickTime. Den har kommandoen “Nytt skjermopptak” fra Arkiv-menyen. Da tar du opp hele skjermen og alt du gjør på den. Riktignok uten lyd. Men det kan være en fordel – så kan du først konsentrere deg om det du skal vise. Den enkleste måten å legge på lyd er faktisk iMovie. Importer skjermopptaket og legg på kommentarer rett i iMovie via innebygget mikrofon. Husk at dette skal gå fort; og denne framgangsmten holder i massevis til vårt bruk.

Du kan selvsagt bruke Screenflow – det gir et enda bedre resultat, og du kan ta opp lyden i samme prosess.

Quicktime 10

Tre huskeregler til slutt:

  1. Kun tre kulepunkter per lysbilde
  2. Kun syv ord i hvert kulepunkt
  3. Ikke legg noe viktig på den nederst halvdelen av lysbildet når du presenterer på Elvebakken. Bortsett fra når du er i den store aulaen
Crowd

 

forrige 1 | 2 | 3 | 4 første