Å kjempe mot vindmøller

Sportsreferat fra 2003: København (ANB): (Danmark – Norge 1-0). Det ble Norges kamp mot vindmøllene Begrepet å kjempe mot vindmøller peker til boka «Den skarpsindige lavadelsmann Don Quijote av la Mancha» skrevet av Miguel de Cervantes Saavedra på tidlig 1600-tall. Her rir den aldrende Quijote på et gebrekkelig øk, med hjemmelaget rustning mot en vindmølle i den forvirring at dette er en kjempe som står å veiver med armene. Utfallet av dysten er at vindmøllevingene huker fast Quijote og heiser ham høyt opp før han faller til marken å slår seg nest i hjel.

Altså et uttrykk for en kamp mot en innbilt fiende som ender med fatalt tap.

Ikke som Måsøy kommune skriver på hjemmesiden sin: «- De arbeidsplassene vi tidligere hadde i både Aetat, ligningsvesen og trygdevesen ble sentralisert til Alta og Hammerfest på 90-tallet. Det var en kamp mot vindmøller.» Ei heller som Arne D. Danielsen skriver på verdidebatt.no: «Jeg mener at Krf heller burde kaste inn håndkleet og sette seg til bords med Frp og drøfte vilkårene for et regjeringssamarbeid, i stedet for å fortsette å kjemepe mot. Det kan synes som en kamp mot vindmøller.»

Don Quijote rir ut mot "kjempen"

Don Quijote gjør et voldsomt utfall mot det han tror en en kjempe som står og veiver med armene.

Dette innlegget ble publisert i Ord om ord. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *