Jentespranget

Jentespranget (1973)

Jentespranget (1973)

I 1970 kom boka «Jentespranget», skrevet av Sigbjørn Hølmebakk. Tre år etter ble den filmatisert med Ingrid Vardun i hovedrollen. Tittelen viser til en barbarisk skikk fra tidligere tider; inntil for en seksti, søtti år siden; at gravide, ugifte jenter enten ble jaget ut, eller frivillig hoppet ut fra en fjellhylle. Antagelig for å redde familiens ære. I Kvinesdal der Hølmebakk vokste opp, nærmere bestemt nordvest for Frøytlandsveten er det markert en slik hylle på kartet med navnet «Jentespranget».

To år etter filmen var det internasjonale kvinneåret, 1975. Og filmen ble for min generasjon en påminnelse om barbari og kvinnefiendtlighet i en nær fortid. Derfor blir det litt abrupt å lese f.eks at Mette-Marit gikk i dronningskole hos Sonja – men «jentespranget måtte hun selv ta»(?). Jentespranget er dessuten brukt om diverse idrettsarrangementer samt satsingen på kvinnehopp. Hjemmesiden jentespranget.org er en aksjon for å få flere kvinner inn i lokalpolitikken – betalt av Åslaug Haga. Mens jentespranget.no peker til en privat barnevernsintsitusjon i Stord, for jenter mellom 18 og 23 år.

Med andre ord … litt stikk motsatt av hva jentespranget sto for i en nær fortid; æresdrap om man vil.

Dette innlegget ble publisert i Ord om ord. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *