Ny York, Ny York !

Bli med på bydelsvandring på nedre Grünerløkka
lørdag 10. september 2011 kl. 14-17

Ny York er oppnavnet på den lille delen av byen som ligger vest for Markveien og sør for Nordre gate på nedre Grünerløkka. Her ble det smelt opp boliger i et amerikansk tempo på slutten av 1850-årene. Den dag i dag ligger gateløpene slik de ble staket ut den gangen, men de fleste husene er fra 1890-årene og 1980-årene. I området ligger de tre borettslagene Torvbakkgata, Korsgata og Stolmakergata, alle oppført av OBOS i 1980-årene. De er alle tre med på å eie og drive Grendehuset i Korsgata 16, et bevaringsverdig trehus fra 1858.

Lørdag 10. september tar Lars Alldén oss med på en vandring i denne delen av byen. Han har vært med på å skrive boka ”Et ganske ungt borettslag på Grünerløkka. Korsgata borettslag 1985-2010” og har fått fram mange interessante historier om Ny York.

Start kl. 14 fra Ankerbrua / Søndre gate.

Stopp i Jødebakken og Markveien. Vi får høre om arkitektplanene for Torvbakkgata og de andre borettslagene i Ny York. En titt inn i Øvre gate 7, restene av det gamle metallstøperiet og Korsgata 5, det nye huset som fikk Oslo bys arkitekturpris 2010.

Ned Korsgata til Nedre gate og den gamle tekstilfabrikken Indigo og Ny York barnehage. Forbi stedet der Stolmakerens hus lå og bort til Oslos eldste brusted ved Grünerbrua og til Nedre Foss gård som ga byggegrunn til hele løkka. Forbi Nordre gate 2 der det ble krevd brutoll og solgt melk fra kuer på bås.

Vi ser på Øvre gate 2b som var Grünerløkkas første folkeskole og på Stolmakergata 8. Vi går inn på tunet til Stolmakergata borettslag og fortsetter denne gata fram til en av løkkas eldste butikker, Ramona Skosalon. Ut mot Markveien ligger en tidligere slakterbutikk som røkte sine egne pølser i bakgården. På hjørnet av Korsgata og Markveien ligger både den tyrkiske butikken Mevlana Frukt og Grønt og det praktfulle bydelshuset som Morgenstierne og Eide tegnet for Kristiania kommune. Siste stopp blir i gårdsrommet til Korsgata borettslag.

Arrangører er borettslagene i Korsgata, Stolmakergata og Torvbakkgata.

Velkommen til Ny York!

 

Dette innlegget ble publisert i Nabolaget. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *