Æ

W – 27. bokstav i vårt alfabet, en sammenskrivning av a og e. På latin ble ae, egentlig en diftong (jfr. at Caesar ble opptatt av germanerne i formen Kaiser), i sen tid uttalt æ. I tysk og svensk ä representerer  ¨ en liten gotisk e skrevet over bokstaven.

Bokstaven æ er et grafem som hovedsakelig brukes i norsk og dansk. Bokstaven var opprinnelig en ligatur, altså en designmessig sammenkobling av to bokstaver (a + e), men er i disse språkene anerkjent som en egen, fullverdig bokstav. (Den samme lyden finnes i svensk, finsk og tysk, men svenskene og finnene har benyttet seg av den tyske a med tødler, ä.) Bokstaven æ benyttes også i mindre levende språk som gammelnorsk og angelsaksisk. I latin ble æ, særlig i middelalderen og opp til 1900, brukt istedenfor diftongen ae (utt. ai som i Caesar: kaisar). I engelsk er æ også av og til brukt i greske fremmedord (æsthetic, encyclopædia), noe som egentlig er en sammenblanding, siden lyden i gresk er en diftong (to selvstendige vokaler) og ikke et grafem.

I enkelte norske dialekter (trøndersk og nordnorsk) er «æ» et selvstendig ord (jeg).

AssGermansk navn: Aza (Ansuz)
Urnordisk: ansuR
Norrønt navn: Óss, Áss
Anglosaksisk navn: Aesc, (Os, Ac)
Islandsk navn: Óss, Áss

Cover of The Face

Brodys Work

EmigreEight

EmigreEight – Mac PostScript (Type1)

The Emperor, Universal, Oakland, og Emigre fontene ble opprinnelig utviklet i 1985 som bitmap-fonter for bruk på 72 ppi dataskjermen og matriseskriver før høyoppløselig skalerbare fonter var tilgjengelig. I 2001 disse skriftene ble erstattet av Lo-Res skriftfamilie.

Venstre: Emperor Eight, Ten, Fifteen og Nineteen. Tallene åtte, ti, femten og nitten refererer til antall piksler som utgjør kapitelhøyden.
Høyre: Skalering av Emperor Eight (til venstre) og Emperor Nineteen (høyre) til samme kapitelhøyde illustrerer hvorfor en høyere oppløsning er nødvendig for å gjengi Emperor Nineteen

Neville Brody (Født 23. april 1957 i London ) er grafisk designer , typograf og AD (Art Director).

Neville Brody er alumnus av London College of Printing og Hornsey College of Art , og er kjent for sitt arbeid med The Face magazine (1981-1986) og Arena magazine (1987-1990), samt for å designe plateomslag for artister slik som Cabaret Voltaire og Depeche Mode . Han skapte selskapet Research Studios i 1994 og er en av grunnleggerne av Fontworks. Han er ny leder for kommunikasjons Art & Design avdelingen ved Royal College of Art.

Neville Brody

I 1975 tok Brody et grunnkurs i Fine Art ved Hornsey College of Art , en gang kjent for sitt late sixties agitation, nå en del av Middlesex University . Høsten 1976, startet Brody en treårig bachelor i grafikk ved London College of Printing. Hans veiledere kritiserte ofte hans arbeider som ukommersielle og vektla trygghet gjennom tester og økonomiske strategier, i motsetning til eksperimentering. I 1977, da punk rock fikk en vesentlig innflytelse på livet i London, fikk det samtidig stor innflytelse på Brodys arbeider og motivasjon. Arbeider fra denne epoken er ofte sammenliknet med noe som ligger mellom dadaisme og pop art.

æ-LAB

æ-LAB er forsknings-laboratoriet for avdelingen for byggeteknikk ved Vrije Universiteit Brussel (VUB-ARCH ).

Forskningen innen æ-LAB er fokusert på «bruk av tekniske verktøy for å skape arkitektur». Denne tilnærmingen er brukt på tre temaer som ber for tverrfaglige studier: utforming av lette konstruksjoner, spørsmålet om gjenbruk, og inkorporering av transformasjoner.

Bildet øverst viser konseptet med Universal Scissor Component (USC) som ble realisert gjennom byggingen av et fullskala demonterbar kuppel.

Æ – Erling Riibe Ramskjell

Æ Erling Riibe Ramskjell (født 1. februar 1973), kjent under artistnavnet Æ, er en musiker, komponist, tekstforfatter og produsent fra Saltdal i Nordland, nå bosatt på Træna.

Siden tidlig 1990-tallet har han vært aktiv i band som Ada Vada, Dubel darr, Basaflak, Kennedy Cut, Schtimm og med plateselskapet Clearpass Records. Høsten 2008 debuterte han som solo-artist med albumet Voksensløvsinn.

Æ er en av artistene som var booket til By:Larm i 2010.

Diskografi:

Voksensløvsinn (CD)

Clearpass Records 2008

Prosaikk (USB)

Clearpass Records 2010

Wordfeud

Æ – Ord med Æ i Wordfeud. Vræl! En Æ? Ikke på panikk, vi hjelper deg med ord med Æ under.

Lenka til lista under har hovedfokus på uvanlige og relativt korte ord med Æ. De enkleste ordene fikser du selv, og de aller lengste er det liten sjans for at du har bruk for.

Har du tips om andre ord med Æ? Legg igjen ditt tips nederst på siden! Takk for det!

Under får du et utvalg av ord som inneholder bokstaven Æ. Lurer du på hva ordene betyr?

 

>> Ord med Æ som tillates i Wordfeud.

Vernedyktighetsmedaljen

Ære – et begrep som brukes av mange mennesker og kulturer om den åndelige verdien til en person, en familie eller en annen gruppe folk. Alle kjente samfunn har en eller annen form for æresbegrep. Æren er ofte knyttet til eiendom, bragder, status eller posisjon. Det motsatte av ære er skam eller vanære. I den vestlige kulturkrets var æren knyttet til frihet, og til sannhet. Begrepet ærlig er etymologisk knyttet til æresbegrepet. I det gamle ættesamfunnet var svik å regne som æreløst.

I dagens samfunn vil æresbegrepet fremdeles aktiviseres, først og fremst i tilknytning til identitet.

Æan turisthytte

Æan – privat turisthytte i Hol kommune, Buskerud, på Hardangervidda, ved nord-vestenden av Ossjøen, ca. 20 km sørvest for Dagali, 1000 moh. 20 senger.

Hytta ligger like ved grensen til Hardangervidda Nasjonalpark, og er et glimrende utgangspunkt for dem som ønsker å gå fra hytte til hytte. Belliggenheten ved Ossjøen og nærheten til Numedalslågen gir rike fiskemuligheter både fra land og fra båt. Her kan du bo fast i flere dager å fiske eller gå turer i nærområdet.

De første gjestene kom til Æan turisthytte i 1923. Turisthytta består av flere håndlaftede bygninger fra 1800 tallet.