ABC for designere …

ABC for designere

Petter Andresen

A – Andresen, Petter. Har du sagt A får du si B er et gammelt munnhell. Vel, vi får se på det … Dette prosjektet var noe jeg påbegynte da jeg tok årskurset «Årsstudium i design og kommunikasjon i digitale medier» ved Høgskolen i Oslo. Målet med kurset var å formalisere den kompetanse jeg i all hovedsak hadde opparbeidet gjennom 25 år med reklame, design og web-design. Studiepoeng gir lønnsøkning. Erfaring gjør ikke nødvendigvis det. Dermed hadde jeg releativt god tid ved oppstart av hver kursdel – inntil eksamens-oppgaven ble utdelt. God nok tid til å lage A – S …

Vg1 MK

B – som i «sekundert». Jeg har også pleid å gi en ABC-oppgave til mine Vg1-elever ved Elvebakken vgs der jeg underviser i Medier og kommunikasjon. Med litt ulik innfallsvinkel. De siste to årene har oppgaven vært et passeringskrav hvor InDesign, typografi og vektor-design (Adobe Illustrator) har vært oppgavepakka. Ikke minst har elementet av designhistorie på sidene vært av betydning som en introduksjon til kompetanseområdet «uttrykkshistorie», elementert for design og nødvendig for inter-konteksuell kommunikasjon.

C

C – cirka fem år etter at jeg hadde gjort ferdig bokstaven S tok jeg opp igjen ABC for designere. Anledningen for dette var en lenger rekonvalens etter en ryggoperasjon. Først redesignet jeg hjemmesiden min – lærte meg litt mer om Adobe Edge Animate. Deretter fullførte jeg to prosjekter fra HiO-tiden: Våre beste år og ABC for designere. Til nå har ABC'en vært publisert på en gammel NextGenTel/Broadpark-server. Som jeg ikke lenger har tilgang til. Hvilket betyr at jeg ikke får slettet den gamle A - S. Synd. Om noen har bokmerket den kunne jeg lagt ut en redirect.

Ljugekors

D – disclaimer, eller ansvars-fraskrivelse på norsk. Det er ikke uvanlig at seriøse nettsteder har en sådan tydelig plassert på forsiden. Dette er ikke like seriøst, men jeg vil at du skal vite. At jeg har stjålet det meste av tekst og bilder fra ulike nettsteder. Mest fra Store norske leksikon og Wikipedia. Noe har jeg skrevet selv – og da tar jeg selvsagt ansvar for både innhold og eventuelle skriveflei. Noe bildemateriale har jeg laget, og enda mer har jeg editert – men e klar vilje til å forbedre. Med andre ord: Alt på disse sidene kan trygt kopieres og gjenbrukes. For det har folk gjort før …

Checklist

E – eventuelt er en en sånn siste punkt på dagsorden. For sånt man kommer på underveis. Og det jeg kom på sånn helt til slutt (jeg har nemlig laget denne førstesiden til slutt) er følgende: Hver bokstav leder til et utvalgt font. Bokstaven er forklart, likeledes den rune som er knyttet til bokstaven. Videre har jeg valgt ut et formal-estetisk uttrykk eller et kunstverk knyttet til den perioden fonten er skapt i. Dette er utgangspunkt for farger, bakgrunner etc. Hver siden har et felles stilrk for layout og et stilark som er unik hvor hver bokstav. God fornøyelse!